Fysiotherapie Sternheim sluit per 1 december 2018

Ruimte voor je slogan

Dry Needling

 

Wat is dry needling:

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van pijnklachten. Met een dunne naald worden verhardingen in de spier (myofasciale triggerpoints) ontspannen door gericht in de spier te prikken.

Dry needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling worden spierverhardingen met een naald aangeprikt, de naald blijft niet zitten.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een pijnlijke, harde plek in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak een pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats kunt voelen dan waar wij de oorzaak van de pijn vaststellen.

 Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

- Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling

- Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid

- Verminderde kracht in de spier

- Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag

- Reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerigheid, koude    handen   

 Hoe kunnen spierverhardingen ontstaan?

- Acuut door een verkeerde beweging of een ongeluk

- Chronisch door langdurig een verkeerde houding of overbelasting

- Langdurige overbelasting van bijv. arm, nek en/of schouder (RSI)

- Overbelasting bij sporters

- Beschadiging van weefsel zoals bij meniscusletsel of hernia

- Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband

- Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

- Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijv. ontstaan na een botbreuk

- Chronische infecties en allergieën

- Slaaptekort

- Strakke kleding of riem, dragen van een rugzak

Wat doet de therapeut eerst?

De therapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die de klacht zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar verhardingen die drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het de-activeren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. De therapeut zoekt de verharding met de vingers op en drukt daar het naaldje in. De verharding zal oplossen waardoor de spanning in de spier vermindert.Bestaan de klachten al langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u meestal nauwelijks of niet. Als de spierverharding aangeprikt wordt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met lokale wat uitstralende pijn. Daarna ontspant de spier zich direct. Het kan voorkomen, dat u wat gaat zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt vaak rekoefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. De oorspronkelijke pijn kan de eerste 2 dagen erger zijn, maar daarna zal de pijn wegzakken.

Wat kost het?

Dry needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Of de behandeling vergoed wordt, hangt dus af van hoe u verzekerd bent.

Voor verdere informatie kunt u kijken op de website www.dryneedling.nl